Auto op afbetaling kopen? Hier moet u op letten!

Bent u van plan om een auto op afbetaling te kopen? Er zijn allerlei redenen om daarvoor te kiezen. Bijvoorbeeld omdat u niet veel spaargeld achter de hand hebt om in een keer een grote uitgave te doen, of omdat u wel spaargeld hebt, maar voor een ander doel dan voor het kopen van een auto. Bij het kopen van een auto op afbetaling zijn er een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. Ontdek hier welke dat zijn.

Nieuw of tweedehands?

Het is aan te raden om te bepalen of u een nieuwe of tweedehands auto wilt kopen op afbetaling. Een nieuwe auto kost in verhouding meer geld, want een occasion is doorgaans voordeliger. U krijgt bij een tweedehands auto van een particulier wellicht met verschillende problemen te maken. Bijvoorbeeld met een verlopen APK of met mankementen. Garantie is wat dat betreft belangrijk. Krijgt u bij de occasion ook reservesleutels geleverd? Of moet u autosleutels laten bijmaken? Let ook op uw budget. Houdt u bijvoorbeeld per maand genoeg over voor de aflossing van de aanschaf van een nieuwe auto? Of heeft u een beperkt budget per maand?

Soorten financiering en rente

Er zijn verschillende vormen van financiering mogelijk bij het kopen van een auto op afbetaling. Een simpel voorbeeld is het kopen van een tweedehands auto bij een autodealer die daarvoor een autolening aanbiedt. U betaalt dan vaste termijnen en rente op het bedrag van de autolening. Nadat de laatste termijn is voldaan, is de auto helemaal van u. U bent namelijk niet direct volledig eigenaar van de auto, maar pas na het voldoen van de laatste termijn. Koopt u een tweedehands auto bij een particulier dan liggen de zaken anders. In dat geval regelt u vooraf al de financiering voor het kopen van een auto op afbetaling. Bijvoorbeeld door een persoonlijke lening bij de bank aan te vragen. Of door geld te lenen van een familielid of van iemand anders in uw omgeving. Onderzoek welke mogelijkheden er zijn op het gebied van autofinanciering en kijk welke vorm het beste bij uw situatie past. Let daarbij ook op de hoogte van de rente.

Registratie bij BKR

Bij het aangaan van een lening bij een bank wordt deze geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Dat wordt gedaan om consumenten op een verantwoorde manier geld te laten lenen. Heeft u bijvoorbeeld te maken met een negatieve BKR dan wordt het lastig om een auto op afbetaling te kopen. Het is dan bijvoorbeeld niet mogelijk om bij de bank of een autodealer een lening te verkrijgen. Zij voeren namelijk een controle uit bij het BKR en bepalen mede op basis daarvan of u in aanmerking komt voor een lening. Krijgt u geen lening dan moet u dus een alternatief vinden voor het kopen van een auto op afbetaling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *